Steve Biko, een rolmodel voor Palestina?

Arun Gandhi, de kleinzoon van de Mahatma, groeide op in Zuid-Afrika. Vanuit zijn achtergrond trekt hij zich het lot van de Palestijnen ten zeerste aan: zij hebben het naar zijn zeggen tien keer zo zwaar als destijds de zwarten (en andere minderheden) in Zuid-Afrika. Hij heeft ook een oplossing:

“Arun has given many speeches about non-violence in many countries. During his tour to Israel, he urged the Palestinians to resist Israeli occupation peacefully to assure their freedom.

In August 2004, Gandhi proposed to the Palestinian Parliament a peaceful march of 50,000 refugees across the Jordan River to return to their homeland, and said MPs should lead the way. Gandhi also claimed that the fate of Palestinians is ten times worse than that of blacks in South African Apartheid. He asked: “What would happen? Maybe the Israeli army would shoot and kill several. They may kill 100. They may kill 200 men, women and children. And that would shock the world. The world will get up and say, ‘What is going on?’.” Gandhi later said that Yasser Arafat was receptive to the march idea, but it became a moot point after Arafat’s November 2004 death.”

geweldloos verzet

De methode van geweldloos verzet van Gandhi sr. en jr. is inderdaad een beproefde. Maar hoe ging het destijds in Zuid-Afrika? Internationale aandacht en protest kwamen in een stroomversnelling door de volgende reeks specifieke gebeurtenissen, die naar mijn mening een cruciale rol hebben gespeeld:

 1. De dood van mensenrechtenactivist Steve Biko in 1977 door politiegeweld.
 2. Journalist Donald Woods vluchtte uit Zuid-Afrika om het verhaal naar buiten te brengen.
 3. Songwriter Peter Gabriel schreef in 1980 een krachtig statement getiteld ‘Biko
 4. In 1987 verfilmde Richard Attenborough de gebeurtenissen in Cry Freedom.

Toen werd ook het nummer van Gabriel voorzien van de beroemde videoclip met beelden uit de film. De indringende ‘shots’ van de politie die met scherp schoot op scholieren gingen vele malen de wereld rond. Een aantal maanden daarna was het gedaan met Apartheid.

Als de Palestijnen verzet zouden plegen met een vreedzame mars van 50.000, dan zou de Israelische regering zeer zeker op hen inschieten – dat doen ze zelfs bij hun eigen mensen*. En hoe zou de rest van de wereld dan reageren? Traag maar adequaat, zoals in het geval van Zuid-Afrika? Of ambivalent tot in de eeuwigheid?

“And the eyes of the world are watching now”


Are they?

Mister Gandhi, how about een nieuw geweldloos offensief, als alternatief voor het bloedige geweld van Hamas? Het zal niet eenvoudig zijn hen erin te doen geloven.

Maar laten we erop vertrouwen dat er altijd nieuwe Attenboroughs en Gabriels op zullen staan – opdat wij niet vergeten.

En dat geldt net zo goed voor al die andere plekken waar onderdrukking heerst, en waar internationale druk de situatie structureel zou kunnen verbeteren.


* http://www.indymedia.nl/nl/2009/06/60023.shtml:
Ashraf Abu Rahmev lives in Bil’in, a village in the occupied Westbank. Every week the inhabitants of Bil’in demonstrate against the wall that Israel has built through their lands. The demonstrations meet a lot of violence from the Israeli army. Ashraf was recently shot while being handcuffed. Ashrafs brother Bassem was killed by the Israeli army during one of the non-violent demonstrations in Bil’in in April 2009.

Lymor Goldstein and Inbar Choresh are activists with Anarchists Against the Wall, a direct action group that was established in response to the construction of the wall Israel is building on Palestinian land in the Occupied West Bank. The group works in cooperation with Palestinians in a joint popular struggle against the occupation. Goldstein was shot in his head during a demonstration in Bil’in and is a human rights attorney.



Addendum (17-05-’11): Here comes your non-violent resistance

25 Responses to Steve Biko, een rolmodel voor Palestina?

 1. The_Saint says:

  "……..Als de Palestijnen verzet zouden plegen met een vreedzame mars van 50.000, dan zou de Israelische regering zeer zeker op hen inschieten – dat doen ze zelfs bij hun eigen mensen*. En hoe zou de rest van de wereld dan reageren? Traag maar adequaat, zoals in het geval van Zuid-Afrika? Of ambivalent tot in de eeuwigheid? …."
  Ik vindt dit nogal zwaar overtrokken…wat is de bron hiervan?
  "……Arun Gandhi, de kleinzoon van de Mahatma, groeide op in Zuid-Afrika. Vanuit zijn achtergrond trekt hij zich het lot van de Palestijnen ten zeerste aan: zij hebben het naar zijn zeggen tien keer zo zwaar als destijds de zwarten (en andere minderheden) in Zuid-Afrika……"
  Appelen met peren vergelijken gaat nimmer op….het konflikt hier gaat vooraleerst over geloof….daarna over veiligheid.

 2. Joke Mizee says:

  Wat vind je overtrokken, en waarom?
  Hoe kom je er in vredesnaam bij dat het om geloof gaat?! (Wiens geloof, bovendien?)

 3. Maria Trepp says:

  De vergelijking Zuid-Afrika en Palestina herken ik . Ook de Leidse hoogleraar mensenrechten John Dugard heeft deze vergelijking gemaakt vanuit de apartheid-situatie.
  Als specifieke en ernstige schendingen van het internationale recht door Israël noemde Dugard het doden van de civilisten en het verstoren van civiele objecten; het schenden van mensenrechten en het verbieden van gezinshereniging onder Palestijnen. “Restriction of freedom of movement” beschrijft hij als een vorm van geïnstitutionaliseerd racisme, dat in een bepaald opzicht kan worden vergeleken met apartheid.http://www.vkblog.nl/bericht/100947
  Dus muziek en films, denk je, dat zou het doen???
  Ik denk dat het niet zo’n gek idee is met massale geweldloze acties.

 4. Ina Dijstelberge says:

  Muziek, films, intenationale druk en een economische boycot…..voordat laatste is en bredere ppublieke steun nodig en morele verontwaardiging.
  Echter het toegenomen individualisme, zelfzuchtigheid en egoïsme maken dat ik daar erg somber over ben.

 5. johanna_nouri says:

  Ik meen me te herinneren dat ik niet zo lang geleden een documentaire zag waarin een groep Zuidafrikanen Palestina bezocht en concludeerde dat het daar nog erger was dan het bij hen ooit geweest was.
  Die mars, die zie ik zo voor me. Filmisch ook erg sterk. Dus goed voor de media en dus ook voor de berichtgeving. Zonder beelden geen nieuws toch?
  Over Zuid-Afrika: in mijn tienertijd had je ook nog de actie Kaarsen voor Soweto. Als ik nu op kaarsen en Soweto google, kom ik allerlei links naar kaarsenmakerijen in Soweto tegen.
  Ik zou je blog graag in de groep ‘Oorlog & geweld’ willen plaatsen. Vind je dat goed?

 6. The_Saint says:

  Joke,
  Deze stelling impliceert dat deze regering zoals die van zuid-afrika destijds , dezelfde houding zou aannemen tegenover een vredesmars….ik kan je zeggen dat dit te kort door de bocht is en nergens op stoelt…en om die dan over de mal van de regering van zuid – afrika te leggen is dus zwaar overtrokken…..het is derhalve slechts een mening van een persoon , in welke familie hij / zij dan ook geboren is , die op geen feiten rust [ bron waardoor hij/zij tot deze conclusie komt ] maar enkel op een vermoede van deze persoon zelf….
  Geloof?….als je over het konflikt hier spreekt?…want daar gaat het toch over als ik het goed lees?..dan gaat dit konflikt hier vooraleerst over het geloof en niet over huidskleur met alle daaraan verbonden politieke acties van de regeringen van zuid-afrika……en dus kun je , zoals je aangeeft , beide gevallen zuid-afrika en de palestijnen en hun strijd , niet vergelijken…hens appelen met peren.
  Tot zover mijn bijdragen aan het geheel van je blog.
  De tijd zal leren hoe dit artikel overeind zal blijven.

 7. janplezier says:

  Toch weer jammer, dat u een interessant artikel met een onjuiste opmerking degradeert tot het zoveelste anti Israel verhaal.
  Volgens u schiet het Israëlische leger doelbewust op hun eigen soldaten.
  Dit soort onzin kan ook alleen maar uit de extreme linkse of rechtse koker komen, en het is aan u of u daar bij wilt horen!
  Arun Gandhi de kleinzoon van Mohandas Gandhi die net als zijn grootvader een deel van zijn leven doorbracht in Zuid Afrika (21 jaar) , en die nu in de geest en voetsporen van zijn grootvader zich als een vredesapostel tracht te manifesteren.
  Wie Mohandas Gandhi werkelijk was, is te lezen op deze website, en misschien dat uw vooringenomenheid door dit te lezen enigszins wordt bijgesteld.
  Historisch Nieuwsblad
  De Indiase volksheilige Mohandas Gandhi (1869-1948) is in het Westen vooral bekend om zijn filosofie van ‘vreedzaam verzet’ of satyagraha. Maar dat verzet had pas effect als er bloed vloeide.http://www.historischnieuwsblad.nl/00/hn/nl/154_162/artikel/6963/Mohandas_Gandhi_1869-1948.html

 8. Joke Mizee says:

  Mensen, ik moet zo naar een vergadering, maar als ik terug ben zal ik jullie uitgebreid antwoord geven.
  @johanna: Ja doe maar, ik vind het prima.

 9. johanna_nouri says:

  @ Joke
  Hij staat er op.

 10. janplezier says:

  De vergelijking Zuid Afrika en Palestina herken ik zo schrijft Maria Trepp, en refereert daarbij aan de Leidse hoogleraar mensenrechten John Dugard.
  Als ik mij niet vergis moest John Dugard in dienst van de zo verguisde en als eenzijdig en anti Israel bestempelde mensenrechten organisatie van de VN een onderzoek instellen naar het schenden van de mensenrechten door Israel tegenover de Palestijnen.
  Zijn opdracht was alleen de vermeende mensenrechtenschendingen door Israel te onderzoeken.
  Deze opdracht heeft Dugard met veel enthousiasme uitgevoerd, en heeft daarbij weinig of geen moeite gedaan om als een neutrale onderzoeker over te komen.
  Engelse websites over John Dugard met betrekking tot Israel versus de Palestijnen:
  View from Genevahttp://www.unwatch.org/site/apps/nl/content2.asp?c=bdKKISNqEmG&b=1317481&ct=2753615
  Honest reporting:http://www.honestreporting.com/articles/45884734/critiques/UN_Mans_Apartheid_Charge.asp
  Conclussie:
  Maria Trepp zou mijn inzien minder naïef moeten zijn, en haar bronnen op zijn of haar geloofwaardigheid moeten toetsen!

 11. helena says:

  Moeilijk, is het niet zo dat het in het geval van Zuid-Afrika wel om een andere situatie ging?
  En hoe zit het met Live Aid en andere concerten (wereldwijd) om bijvoorbeeld wat aan de situatie in Afrika te verbeteren maar wat betreft Afrika is er weinig ten positieve veranderd…
  Denk wel dat alles helpt, want niets doen is helemaal uit den boze…
  Peter Gabriel ben ik nu aan het luisteren.

 12. on_yer_bike says:

  Ik denk niet dat die 4 punten die jij noemt cruciaal zijn geweest voor de val van het Apartheidsbewind. Wel belangrijk, en zeker voor de mensen in de westerse wereld ‘eye-openers’, maar niet cruciaal. Dat waren denk ik de isolatie van Zuid-Afrika en de boycot, een nederlaag van het Zuidafrikaanse leger in Angola eind jaren ’80, de slechte economische positie van Zuid-Afrika en de continue protesten van mensen overal ter wereld.
  Gelijkenissen met Palestina zijn er wel, maar op de een of andere manier ‘leeft’ Palestina toch minder hier in Nederland als Zuid-Afrika toen. Ik las (VK 12-6-09) dat Maxime Verhagen namens het kabinet wil dat de betrekkingen tussen de EU en Israël worden ‘opgewaardeerd’. Een PvdA’er noemde dat "volstrekt belachelijk", maar het gaat waarschijnlijk dus wel gebeuren. De Palestijnen betalen al heel lang de prijs voor allerlei politiek gedoe in de wereld. Ik denk ook dat Obama geen oplossing zal brengen.
  Geweldloos verzet vind ik prachtig, maar dat moet dan wel van de Palestijnen zelf komen, en niet door buitenstaanders worden verlangd of opgelegd. Dat de wereld geschokt zou zijn en zou zeggen "wat gebeurt hier" na 100 of 200 doden bij een vredesmars? Ik denk het niet. Er zijn laatst 1000 Palestijnen gedood door oorlogsgeweld en wat voor reactie kwam er toen? Meneer Verhagen wil de banden aanhalen.

 13. Jim Hasenaar says:

  Ik weet niet of het wel zo verstandig is serieus in te gaan op deze wat vreemde beschouwing waar inderdaad appels met peren vergeleken worden.
  Ik kijk Arun Gandhi nog even uit de boom.

 14. Joke Mizee says:

  The Saint zei: "Deze stelling impliceert dat deze regering zoals die van zuid-afrika destijds , dezelfde houding zou aannemen tegenover een vredesmars"
  janplezier zei: " Volgens u schiet het Israëlische leger doelbewust op hun eigen soldaten."
  Het Israelische leger en de politie schieten op demonstranten, of dat nou de eigen burgers zijn of Palestijnse – dat is wat ik zeg. En wat ik ook onderbouw in het laatste stukje, en waar ik al zo vaak over gelezen heb. Zuid-Afrika deed dat destijds ook: op ongewapende burgers schieten. Hoe komt het dat jullie verkiezen dit soort zaken te ontkennen?
  @ The Saint: waarom moet het per sé over geloof of huidskleur gaan voordat er sprake is van onrechtmatige onderdrukking van een heel volk? Is dat een criterium?
  @ janplezier: wat doet het ertoe wat zijn opa deed? Is geweldloos verzet een goed advies of niet?
  We hebben nu al diverse bronnen (ook via Maria en johanna) die de vergelijking trekken w.b. de ernst van de situatie. Wat is het nut om die bronnen persoonlijk in diskrediet te proberen te brengen? Is het isoleren van een bevolking, het plaatsen van een scheidingsmuur nota bene, niet voldoende bewijs dat Israel niet naar een oplossing streeft (en het naleven van ontelbare resoluties)?
  Israel schendt de mensenrechten. Je kan stellen dat ze niet anders kunnen binnen de huidige geweldsspiraal – daar kunnen we het over hebben. Maar je kan niet iedereen die de ernst van de situatie aantoont weerleggen met enkel stemmingmakerij.
  Het is me bovendien een raadsel dat juist een *geweldloos* advies jullie zo woest maakt.
  @ de sceptici: waarom zouden dit appels en peren zijn? Een achtergestelde bevolking … en beeldmateriaal daarover. Als het allemaal niet waar zou zijn, dan komt dat beeldmateriaal er ook niet. Er moet een einde komen aan de patstelling. Als Palestijnen ongewapend die tocht zouden maken… wat dan?
  @Helena e.a.: Live Aid e.d. richtten zich niet zozeer op livebeelden van daders in aktie, zijn niet zozeer politieke alswel humanitaire initiatieven.
  @on yer bike & ook Ina): daar heb ik dan ook mijn twijfels bij, bij het gewicht van de economische belangen (plus de vigerende solidariteit)… Toch waren die in Z-A destijds ook enorm. (Bovendien gingen de gewelddadige acties van het ANC gewoon door, maar dáár ontstond zelfs begrip voor.)
  Van Verhagen zal de oplossing beslist niet komen.
  En last but not least: ze moeten het inderdaad zelf willen. En wij zullen ze hoop moeten bieden waar we kunnen. Dat er een alternatief is voor de destructieve weg van Hamas.

 15. J de Kat says:

  Een niet onbelangrijk element in het succes van "geweldloos verzet" van de eerste Gandhi zat hem in strategische kennis. Iemand had hem verteld dat paarden niet over liggende en zittende mensen durven te lopen. (De film Gandhi laat dat uiteraard zien, het werd mij op de middelbare school al verteld.)
  Palestijnen – hoe geweldloos zouden ze kunnen zijn – bereiken op die manier niks, omdat tanks bestuurd worden door mensen die over lijken gaan. Ehud Barak heeft zijn volk – in de ogen van de meerderheid van dat volk – een grote dienst bewezen met de laatste veldtocht omdat die slechts drie Israëli’s het leven heeft gekost.
  De vrede raakt aan zijn eind. Er is teveel wapentuig op de wereld gezet en er zijn teveel mensen die een idee hebben gekregen wat het nut daarvan is.

 16. Joke Mizee says:

  Daar heb je helaas gelijk in.
  Het is niet eens het punt dat men land confisqueert, maar je moet de mensen op den duur wel burgerrechten geven.

 17. johanna_nouri says:

  Nog een aantal zaken die bij me opkwamen:
  Paul Simon maakte in 1986 de cd Graceland met de Zuidafrikaanse groep Ladysmith Black Mambazoo. Voor mij was dat naast Peter Gabriel iemand die Zuid-Afrika op de kaart zette. Hoewel hij er destijds om verguisd werd, want het brak de boycot cultureel.
  Mannen met leiderschap en charisma: Nelson Mandela die in staat was tot vergeving en verzoening, zelfs na jarenlange gevangenschap. F.W. de Clerk die zeer veel moed toonde en kritieke beslissingen nam zoals de opheffing van het verbod van het ANC en andere partijen, en de vrijlating van Mandela. En die zelf vice-president werd in de regering die Mandela later vormde.
  Een derde is het pleidooi dat rabbi Awraham Soetendorp onlangs hield voor compassie. Zie:http://www.vkblog.nl/bericht/262264/Hoop_en_compassie

 18. Joke Mizee says:

  Soetendorp is een belangrijke sleutelfiguur voor vrede in het Midden-Oosten.
  En Mandela … 27 jaar zat hij vast! Je hebt gelijk dat het zonder de Clerk niet zo gelopen zou zijn.
  Maar Paul Simon… al eerder heb ik ergens mijn twijfels geuit over de invloed van Graceland. De wiki-entry van Graceland, http://en.wikipedia.org/wiki/Graceland_(album), meldt ook niets hierover.
  Maar naast een politieke boodschap zijn gematigder culturele boodschappen ook belangrijk.
  Het breken van de boycot om redenen als informatie over wat er in Zuid-Afrika bv. o.h.g.v. (verbindende) culturele krachten gaande was, was ook een factor. Ik heb indertijd colleges gevolgd aan de VU door een blanke professor van Witwatersrand Univ., die de inheemse psychologie bestudeerde en bedreef (hij stond nl. swingend voor de klas). Het had weinig gescheeld of hij was Nederland niet ingekomen.
  Maar om op Graceland terug te komen: veel belangrijker was m.i. het Nelson Mandela 70th Birthday Tribute in ’88: http://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Mandela_70th_Birthday_Tribute. Simon was daar niet uitgenodigd, wel een groot aantal andere artiesten en sprekers (als Artists Against Apartheid en The Special AKA).
  De link biedt daarnaast een breed overzicht van de internationale oppositie destijds.
  Er zijn momenteel artiesten uit Palestina bezig een brug te slaan. Het boek Rough Guide to World Music (voorlaatste editie) noemt El Funoun en Sabreen (zie deze clip over de muur: http://www.youtube.com/watch?v=rUDODNS___4). Daarnaast timmert Le Trio Joubran aan de weg (zie http://www.letriojoubran.com/en en mijn blog over de Andalusische bakermat).
  Van oudsher is Palestijnse muziek een smeltkroes met christelijke, Drusische en joodse invloeden en elementen uit Griekenland, Turkije, Cyprus en Egypte – een beetje zoals in Libanon. Pas de laatste jaren begint Palestina een sterk islamitisch stempel te dragen, maar het is belangrijk dat de mensen hun ‘wortels’ niet vergeten.

 19. Robert says:

  Joke zwaar stuk voor de zondag. Ik heb het al zo druk. Maar gelezen en aanbevolen. Zo
  deo

 20. Maria Trepp says:

  "Maria Trepp zou mijn inzien minder naïef moeten zijn, en haar bronnen op zijn of haar geloofwaardigheid moeten toetsen! "
  Ik weet dat John Dugard voor de VN heeft gewerkt.
  Het is duidelijk dat VN-tegenstanders daar geen voordeel in zien….
  Soetendorp ( voormalige rabbi in Den Haag) figureert ook heel wat op mijn blog; een supergoede man.
  Er zijn zeer veel hartstikke goede liberale joden en Soetendorp is een van hen.

 21. sprakeloos says:

  Aanbevolen, maar ik heb te weinig munitie (wat een fout woord in deze) om me te mengen in de discussie, behalve de open deur dat de herkomst van onderdrukking voor de onderdrukten per saldo niet zo veel uitmaakt. Soms is het echter moeilijk de opening van die deur te vinden

 22. George Knight says:

  Dit lees ik te laat. Wat een merkwaardige theoretische discussie. Als de maan van blauwe kaas zou zijn, zo’n discussie. Voorwaarde voor actie tegen een bezetter is een zekere mate van eengezindheid. Die bestaat echter niet in de Palestijnse gebieden. Integendeel Fatah en Hamas bestrijden elkaar op leven en dood. Ze zijn in burgeroorlog en gunnen de ander geen enkel initiatief. Alle bijzonderheden zijn in Nederland bekend. Bijvoorbeeld over Fatah-sympathisanten die in Gaza door Hamas in de knie worden geschoten. Het is me een raaadsel waarom dan zo’n discussie als de bovenstaande kan plaatsvinden. Hoewel de inzet positief is.
  Probleem in het Midden Oosten is dat de hardliners steeds meer terrein winnen. Uitzichtloosheid en gebrek aan empathie met de ander werken dat in de hand. Een Hamas-cultuurminister die de gefalsificeerde Protocollen van Zion ziet als een beschrijving van de ware aard van de joden. Abbas die het Palestijnse parlement buiten de orde plaatst. Een Israelische minister van Buitenlandse Zaken die op een racistisch programma is gekozen. Het is niet alleen de politiek van de protagonisten die triest maakt, maar de mentaliteit achter die politiek.
  Het is zoals in de toespraak van president Obama in Ghana van twee weken terug. Daarin wees hij op de verantwoordlijkheid van de Afrikanen zelf. Ondanks al het hun aangedane onrecht uit het verleden kan Afrika niet blijven terugwijzen naar het kolonialisme als het in deze tijd zelf kans op kans mist. Zo is het ook met de Palestijnen. Israel heeft hen onrecht aangedaan, zonder twijfel, maar waar de Palestijnen eigen verantwoordelijkheid hadden kunnen nemen hebben ze dat nagelaten. Hun overheden en maatschapppij zijn weggezakt in corruptie, onbekwaamheid en onderlinge strijd. De Arabische wereld heeft het begrepen en steunt de Palestijnen voor de vorm nog slechts mondjesmaat. Behalve natuurlijk de Syrische en Iraanse steun voor Hamas die ideologisch bepaald is.
  Ik zou niet weten welk rolmodel bij al deze rampspoed in de buurt komt. Palestina op de maan, met Wallace en Gromit als leiders? Vraag is of Palestijnen van kaas houden.

 23. Joke Mizee says:

  Dat de Palestijnen sinds het verscheiden van Arafat, onder Fatah en Hamas, van de regen in de hevige drup zijn geraakt onderschrijf ik volledig. Maar waarom hebben we het altijd over hun leiders, zoals jij nu ook doet, en niet over de bevolking zelf en waar zij onder de juiste omstandigheden toe in staat zouden zijn?
  Het was tenslotte óók niet het ANC dat de zwarte Zuid-Afrikanen opriep om de straat op te gaan na de dood van Steve Biko – het einde van Apartheid is niet aan hun te danken. Wel kan ik me uit die tijd herinneren dat er gaandeweg begrip en zelfs sympathie ontstond voor de aanslagen(!) van het ANC, als gevolg van de bewustwording over de situatie. Het keerpunt, die protesten van vnl. scholieren, ontstond eigenlijk spontaan in reactie op de dood van 1 bekende, geweldloze activist.
  Behalve zo’n trigger die opeens van alles in gang kan zetten zijn er ook onverdachte personen, buitenstaanders, nodig om het verhaal naar buiten te brengen. Een belangrijke schakel daarin is beeldmateriaal. Maar er zijn daar nauwelijks journalisten en de Palestijnen beschikken nog lang niet allemaal over een mobieltje. Vergelijk dat eens met Iran bv. Bij de wekelijkse demonstraties in Bil’in vallen regelmatig dodelijke slachtoffers, maar beelden daarvan zijn helaas schaars.
  Gelukkig zijn er veel burgers die hun steentje bij proberen te dragen aan andere beeldvorming. Kunstenaars bv., zoals het Trio Joubran die met hun muziek ook een missie uitdragen. Maar nu nog wat massaler geweldloos verzet ‘op de barricaden’ – al kan ik me voorstellen dat het vertrouwen onder hen, op een respons van de rest van de wereld, niet bijster groot is. Maar de vraag is misschien allereerst wie of wat hen zal inspireren.

 24. George Knight says:

  @Joke
  Het is een misverstand dat pas na het overlijden van Arafat de Palestijnen in de drup zijn geraakt. De corruptie onder het bewind van Arafat was endemisch en heeft jarenlang -tot op de dag van vandaag- de opbouw van een gezonde samenleving belemmerd en de opkomst van Hamas bevorderd.
  Ik doelde juist niet alleen op het leiderschap. Ik mijn eerdere reactie schreef ik over de Palestijnen: "Hun overheden en maatschapppij zijn weggezakt in corruptie, onbekwaamheid en onderlinge strijd." Het is het lot van anderen dan leiders dat ze mee moeten gaan in het onrecht om te kunnen overleven. Een morele spiraal naar beneden die de burgerlijke moraal heeft verziekt.
  Uiteraard zijn er gelukkig nog steeds kritische en verantwoordelijke Palestijnen die zich proberen te onttrekken aan de corruptie, de strijdcultuur en proberen aan te haken bij de seculiere en intellectuele tradities van hun cultuur die bijna weggevaagd zijn door de machtsfacties. Vraag is of zij het verschil kunnen maken. In een burgeroorlog is hun geest en wil geen partij voor de intimidatie door geweren.
  Beeldmateriaal is wel degelijk aanwezig. Niet voor niets wordt in rechts georienteerde kringen over het inmiddels ingeburgerde begrip Pallywood gesproken als men tamelijk vakkundig uitgevoerde ensceneringen en manipulaties door onder andere Hamas van aanslagen bedoelt. In de strijd om de beeldvorming wordt de strijd tussen de verschillende partijen hard en scherp gespeeld.http://eureferendum.blogspot.com/search?q=pallywood
  Blijft mijn kritiek dat een Palestijnse Steve Biko eerst interne verdeeldheid en een burgeroorlog in eigen huis moet winnen vooraleer Israel aan te kunnen pakken. Verschil is dat het ANC in de laatste fase van het Apartheidsregime een paraplu was voor bijna de hele oppositie en kritische bevolking. Zo’n machtcentrum dat een Steve Biko postuum kan activeren bestaat niet in de Palestijnse gebieden.

 25. Herman says:

  Palestijnse Steve Biko’ s en Ghandi’ s zijn er wel, maar die zijn helaas door Israel opgepakt en zitten met z’ n allen in de Israelische gevangenis en hebben daar niet veel te vertellen. Zo’ n 11.000 Palestijnen zitten in Israel in de gevangenis, waarvan velen zonder proces of aanklacht.
  Neem bijvoorbeeld de charismatische Barghouti

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

<span>%d</span> bloggers liken dit: